O nás

Orfeu nadchne při prvním ochutnání. Jedinečná kvalita je zrcadlena vůní a chutí, která osloví svou kvalitou především toho, kdo ocení potěšení z výběrové kávy.

Orfeu vzniklo v roce 2005 v horách státu Minas Gerais na farmě Sertãozinho, která má již více jak 70 letou tradici v pěstování té nejlepší kávy.

Ve stejném roce zde byla také nainstalována klimatizovaná pražící a balící linka vybavena těmi nejmodernějšími technologiemi, které zaručují výjimečnou kvalitu konečného produktu. Tím dochází k logickému uzavření výrobního cyklu a Orfeu se tak stává soběstačným unikátem na trhu kávy.

Dnes je nuceno z kapacitních důvodů využívat k pěstování kávy několik dalších farem, nicméně standardy a technologické postupy vyvinuté a osvědčené praxí v Orfeu jsou na všech farmách striktně dodržovány.

Symbolem Farmy Sertãozinho je strom se stářím 1500 let - Jequitibá Rosa - starobylá dřevina odkazující na dlouhověkost, respekt k přírodě, sílu, tradici a historii Orfeu.

Naše farmy

Dnes je značka Orfeu uznávána jako jedna z nejlepších na světě a může se pochlubit systémem řízení jakosti ISO 9001: 2008 a také systémem sociálního a environmentálního managementu UTZ.

Farma: Sertãozinho
Město: Botelhos
Stát: Minas Gerais
Nadmořská výška: mezi 1,000 a 1,300 metry
Nejstarší kávová sazenice pochází z roku 1948. Pěstované odrůdy jsou Bourbon Amarelo, Icatu, Catuaí, Catuaí Vermelho, Catucaí, Mundo Novo, Arara, Japy a Guará.

Farma: Rainha
Město: São Sebastião da Grama
Stát: São Paolo
Nadmořská výška: mezi 1,100 a 1,540 metry
V této oblasti Brazílie je nejrozšířenější odrůdou Bourbon Amarelo. Geografické podmínky a vynikající klima tohoto místa jsou vhodné pro výrobu speciálních káv, které vynikají svou sladkostí a jemností.

Farma: Laranjal
Město: Poços de Caldas
Stát: Minas Gerais
Nadmořská výška: mezi 1,100 a 1,300 metry
Pěstované odrůdy jsou Bourbon Amarelo, Icatu, Catuaí, Catucaí, Mundo Novo, Canário a Maragogipe. Velmi prudké svahy jsou domovem vysoce aromatickým a exotickým kávám.

Orfeu

Od sazenice na Váš stůl

1. Výsadba

Všechny sazenice se pěstují na našich farmách a hned od počátku se jim dostává té nejlepší péče pro jejich zdravý růst. Starostlivost pokračuje i při jejich proměně na kávové stromky, které jsou následně ručně přesazovány. Důslednost je jednou z vlastností Orfeu.

2. Sklizeň

Když jsou plody zralé a plně vyvinuty, začíná proces ruční sklizně. Zde pokračuje precizní péče, kdy je každý plod jednotlivě sbírán a zachytáván do plátěných plachet, tak aby nedošlo k jeho kontaktu se zemí a zachovala se celistvost slupky.

3. Sušení

K odstranění vlhkosti z plodů je káva rozprostřena na brazilském slunci a jednotlivé tenké vrstvy zrn jsou promíchávány nejméně 15krát denně. Káva vysychá pomalu bez námahy, spěchu a stresu, dokud nedosáhne 11% vlhkosti.

4. Třídění

Tímto úkolem je pověřen specializovaný tým, který rozhoduje, jestli jednotlivá zrna splňují přísné charakteristiky požadované Orfeu. V laboratoři jsou pak vzorky analyzovány s ohledem na sledované ukazatele, jako je přírodní sladkost, vůně, tělo, krémovitost a kyselost. Jen vybraná zrnka se dočkají pražení.

5. Pražení

Aby bylo zajištěno rovnoměrné pražení, plody jsou pečlivě vybírány v různých časových intervalech a procházejí trojitou selekcí s nulovou tolerancí vůči vadám. Tato preciznost zajišťuje zachování speciální chuti a aromatických látek, které odlišují Orfeu od jiných káv.

6. Balení

Celý proces balení, probíhá těsně po pražení přímo na farmě Sertãozinho, což zaručuje kvalitu a svěžest kávy, která přichází na Váš stůl.

Udržitelnost

Orfeu si zakládá na obnovitelnosti a rozvoji regionu, ve kterém pěstuje svou kávu a kterému věnuje obrovskou péči a starostlivost mimo jiné výsadbou 2000 stromů ročně, tak aby byla zachována neporušená místní vegetace.

Všechny farmy Orfeu jsou mezinárodně certifikované UTZ a dodržují pěstitelské postupy určené pro výrobu kávy efektivním sledováním a řízením procesů. Mimořádná pozornost je také věnována zaměstnancům, jejich výcviku a vzdělávání s důrazem na pracovní podmínky, bezpečnost práce a zdraví.

Farmy Orfeu jsou taktéž držiteli IBD Organic Seal, což je nejrozšířenější BIO certifikace v Latinské Americe a jediná v Brazílii s mezinárodní akreditací IFOM. Její filozofií je závazek vůči zemi a člověku. Tradičně ho dostávají firmy s vysoce spolehlivým produktem, prokazatelně respektující životní prostředí a vytvářející odpovídající pracovní podmínky pro své zaměstnance.

Ocenění & Certifikáty

Cup of Excellence 26× Cup of Excellence
Cup of Excellence Natural 2× Cup of Excellence Natural
Coffee of the Year 2× Coffee of the Year
UTZ Certified UTZ Certified
Certifikát ISO 9001 Certifikát ISO 9001
Brazil Specialty Coffee Association Brazil Specialty Coffee Association
člen Rainforest Alliance člen Rainforest Alliance

Proč kupovat Café Orfeu

#1

Káva je šlechtěna, pěstována, ručně sklízena, pražena a balena přímo farmou Sertãozinho. Celý proces, od osiva až po balení, je kontrolován v Orfeu.

#2

Všechna zrna pochází z odrůd Kávovníku arabského (100% Arabica).

#3

Pražení je homogenní proces, jemuž předchází trojitý výběr velikosti, hmotnosti a barvy sklizených zrn.

#4

Pěstování probíhá v nadmořských výškách od 1100 do 1540 metrů, což zaručuje výjimečné tóny chutí a vůní kávy.

#5

Farmy Orfeu jsou certifikovány společností UTZ Certified – UTZ Certified je nezisková organizace založená v roce 2002, která celosvětově zastřešuje dodržování udržitelného hospodaření při pěstování a výrobě kávy, kakaa a čaje.

#6

Výrobky Farem Orfeu pravidelně vítězí na prestižních soutěžích jako je Cup of Excellence nebo Coffee of the Brazil, kde získaly 2x za sebou 1. místo.

#7

Farma Sertãozinho s historií sahající až do roku 1948 je známá po celém světě pro výrobu speciálních káv.

#8

Farma Sertãozinho byla první kávovou plantáží na světě, která získala certifikát ISO 9001: 2000.

#9

Farmy Sertãozinho se nacházejí na jihu státu Minas Gerais, což je tradiční oblast pěstování kávy vysoké kvality.

#10

Sběr kávy je tak precizní, že plody jsou ručně sbírány na látkové plachty, tak aby se zabránilo přímému kontaktu s půdou.

#11

Správné spojení vědy s přírodou umožňuje produkovat jednu z nejlepších káv na světě.

#12

Snažíme se o pečlivost v celém procesu, od výsadby až po dodání na Váš stůl.

#13

Farmy Orfeu důsledně dbají na udržitelnost produkce a jsou certifikovány systémem sociálního a environmentálního managementu.

#14

Orfeu je výběrová káva, vysazená, sklízená, pražená i balená na farmách Sertãozinho, jen tak je možno zachovat všechny její vlastnosti až do Vašeho ochutnání.

#15

Café Especial - Výběrová káva tento termín byl použit poprvé v roce 1974 v časopise Tea & Coffee Trade Journal k popsání kávových zrn s nejlepší chutí, které jsou pěstovány ve speciálním mikroklimatech.

#16

Výběrovou se pak nazývá ta, která získá minimální Cuppingové skóre 80 na 100 bodové stupnici. Káva se pěstuje v ideálních klimatických podmínkách a vyznačuje se výraznou chutí a malým výskytem defektních zrn. Garantem je BSCA (Brazilská Asociace Výběrových Káv).

Newsletter