O nás

Orfeu nadchne při prvním ochutnání. Jedinečná kvalita je zrcadlena vůní a chutí, která osloví svou kvalitou především toho, kdo ocení potěšení z výběrové kávy.

Orfeu vzniklo v roce 2005 v horách státu Minas Gerais na farmě Sertãozinho, která má již více jak 70 letou tradici v pěstování té nejlepší kávy.

Ve stejném roce zde byla také nainstalována klimatizovaná pražící a balící linka vybavena těmi nejmodernějšími technologiemi, které zaručují výjimečnou kvalitu konečného produktu. Tím dochází k logickému uzavření výrobního cyklu a Orfeu se tak stává soběstačným unikátem na trhu kávy.

Dnes je nuceno z kapacitních důvodů využívat k pěstování kávy několik dalších farem, nicméně standardy a technologické postupy vyvinuté a osvědčené praxí v Orfeu jsou na všech farmách striktně dodržovány.

Symbolem Farmy Sertãozinho je strom se stářím 1500 let - Jequitibá Rosa - starobylá dřevina odkazující na dlouhověkost, respekt k přírodě, sílu, tradici a historii Orfeu.

Naše farmy

Dnes je značka Orfeu uznávána jako jedna z nejlepších na světě a může se pochlubit systémem řízení jakosti ISO 9001: 2008 a také systémem sociálního a environmentálního managementu UTZ.

Farma: Sertãozinho
Město: Botelhos
Stát: Minas Gerais
Nadmořská výška: mezi 1,000 a 1,300 metry
Nejstarší kávová sazenice pochází z roku 1948. Pěstované odrůdy jsou Bourbon Amarelo, Icatu, Catuaí, Catuaí Vermelho, Catucaí, Mundo Novo, Arara, Japy a Guará.

Farma: Rainha
Město: São Sebastião da Grama
Stát: São Paolo
Nadmořská výška: mezi 1,100 a 1,540 metry
V této oblasti Brazílie je nejrozšířenější odrůdou Bourbon Amarelo. Geografické podmínky a vynikající klima tohoto místa jsou vhodné pro výrobu speciálních káv, které vynikají svou sladkostí a jemností.

Farma: Laranjal
Město: Poços de Caldas
Stát: Minas Gerais
Nadmořská výška: mezi 1,100 a 1,300 metry
Pěstované odrůdy jsou Bourbon Amarelo, Icatu, Catuaí, Catucaí, Mundo Novo, Canário a Maragogipe. Velmi prudké svahy jsou domovem vysoce aromatickým a exotickým kávám.

Orfeu

Od sazenice na Váš stůl

1. Výsadba

Všechny sazenice se pěstují na našich farmách a hned od počátku se jim dostává té nejlepší péče pro jejich zdravý růst. Starostlivost pokračuje i při jejich proměně na kávové stromky, které jsou následně ručně přesazovány. Důslednost je jednou z vlastností Orfeu.

2. Sklizeň

Když jsou plody zralé a plně vyvinuty, začíná proces ruční sklizně. Zde pokračuje precizní péče, kdy je každý plod jednotlivě sbírán a zachytáván do plátěných plachet, tak aby nedošlo k jeho kontaktu se zemí a zachovala se celistvost slupky.

3. Sušení

K odstranění vlhkosti z plodů je káva rozprostřena na brazilském slunci a jednotlivé tenké vrstvy zrn jsou promíchávány nejméně 15krát denně. Káva vysychá pomalu bez námahy, spěchu a stresu, dokud nedosáhne 11% vlhkosti.

4. Třídění

Tímto úkolem je pověřen specializovaný tým, který rozhoduje, jestli jednotlivá zrna splňují přísné charakteristiky požadované Orfeu. V laboratoři jsou pak vzorky analyzovány s ohledem na sledované ukazatele, jako je přírodní sladkost, vůně, tělo, krémovitost a kyselost. Jen vybraná zrnka se dočkají pražení.

5. Pražení

Aby bylo zajištěno rovnoměrné pražení, plody jsou pečlivě vybírány v různých časových intervalech a procházejí trojitou selekcí s nulovou tolerancí vůči vadám. Tato preciznost zajišťuje zachování speciální chuti a aromatických látek, které odlišují Orfeu od jiných káv.

6. Balení

Celý proces balení, probíhá těsně po pražení přímo na farmě Sertãozinho, což zaručuje kvalitu a svěžest kávy, která přichází na Váš stůl.

Udržitelnost

Orfeu si zakládá na obnovitelnosti a rozvoji regionu, ve kterém pěstuje svou kávu a kterému věnuje obrovskou péči a starostlivost mimo jiné výsadbou 2000 stromů ročně, tak aby byla zachována neporušená místní vegetace.

Všechny farmy Orfeu jsou mezinárodně certifikované UTZ a dodržují pěstitelské postupy určené pro výrobu kávy efektivním sledováním a řízením procesů. Mimořádná pozornost je také věnována zaměstnancům, jejich výcviku a vzdělávání s důrazem na pracovní podmínky, bezpečnost práce a zdraví.

Farmy Orfeu jsou taktéž držiteli IBD Organic Seal, což je nejrozšířenější BIO certifikace v Latinské Americe a jediná v Brazílii s mezinárodní akreditací IFOM. Její filozofií je závazek vůči zemi a člověku. Tradičně ho dostávají firmy s vysoce spolehlivým produktem, prokazatelně respektující životní prostředí a vytvářející odpovídající pracovní podmínky pro své zaměstnance.

Ocenění & Certifikáty

Cup of Excellence 24× Cup of Excellence
Cup of Excellence Natural 2× Cup of Excellence Natural
Coffee of the Year 2× Coffee of the Year
UTZ Certified UTZ Certified
Certifikát ISO 9001 Certifikát ISO 9001
Brazil Specialty Coffee Association Brazil Specialty Coffee Association

Proč kupovat Café Orfeu

#1

Káva je šlechtěna, pěstována, ručně sklízena, pražena a balena přímo farmou Sertãozinho. Celý proces, od osiva až po balení, je kontrolován v Orfeu.

#2

Všechna zrna pochází z odrůd Kávovníku arabského (100% Arabica).

#3

Pražení je homogenní proces, jemuž předchází trojitý výběr velikosti, hmotnosti a barvy sklizených zrn.

#4

Pěstování probíhá v nadmořských výškách od 1100 do 1540 metrů, což zaručuje výjimečné tóny chutí a vůní kávy.

#5

Farmy Orfeu jsou certifikovány společností UTZ Certified – UTZ Certified je nezisková organizace založená v roce 2002, která celosvětově zastřešuje dodržování udržitelného hospodaření při pěstování a výrobě kávy, kakaa a čaje.

#6

Výrobky Farem Orfeu pravidelně vítězí na prestižních soutěžích jako je Cup of Excellence nebo Coffee of the Brazil, kde získaly 2x za sebou 1. místo.

#7

Farma Sertãozinho s historií sahající až do roku 1948 je známá po celém světě pro výrobu speciálních káv.

#8

Farma Sertãozinho byla první kávovou plantáží na světě, která získala certifikát ISO 9001: 2000.

#9

Farmy Sertãozinho se nacházejí na jihu státu Minas Gerais, což je tradiční oblast pěstování kávy vysoké kvality.

#10

Sběr kávy je tak precizní, že plody jsou ručně sbírány na látkové plachty, tak aby se zabránilo přímému kontaktu s půdou.

#11

Správné spojení vědy s přírodou umožňuje produkovat jednu z nejlepších káv na světě.

#12

Snažíme se o pečlivost v celém procesu, od výsadby až po dodání na Váš stůl.

#13

Farmy Orfeu důsledně dbají na udržitelnost produkce a jsou certifikovány systémem sociálního a environmentálního managementu.

#14

Orfeu je výběrová káva, vysazená, sklízená, pražená i balená na farmách Sertãozinho, jen tak je možno zachovat všechny její vlastnosti až do Vašeho ochutnání.

#15

Café Especial - Výběrová káva tento termín byl použit poprvé v roce 1974 v časopise Tea & Coffee Trade Journal k popsání kávových zrn s nejlepší chutí, které jsou pěstovány ve speciálním mikroklimatech.

#16

Výběrovou se pak nazývá ta, která získá minimální Cuppingové skóre 80 na 100 bodové stupnici. Káva se pěstuje v ideálních klimatických podmínkách a vyznačuje se výraznou chutí a malým výskytem defektních zrn. Garantem je BSCA (Brazilská Asociace Výběrových Káv).

Newsletter